Αρχική

Σχετικά

Ο Κόμβος Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση διοργανώνει το πρώτο GR digiGOV-innoHUB bootcamp για την στοχευμένη αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων (προκλήσεων) του Δημοσίου Τομέα και προσκαλεί σε συμμετοχή όλες τις Μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και δημόσιους υπαλλήλους που επιθυμούν να προσφέρουν πρωτοποριακές προτάσεις βασισμένες σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις. Οι ομάδες με τις λύσεις που θα διακριθούν, θα ενταχθούν στον Κόμβο Καινοτομίας GR digiGOV-innoHUB και θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες του κόμβου, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα (MOOCS), συμβουλευτική (mentoring), συμμετοχή σε σεμινάρια, ημερίδες και pitching events.

Σε ποιους απευθύνεται

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο GR digiGOV-innoHUB Bootcamp απευθύνεται σε ΜΜΕ, startups, σε δημόσιους υπαλλήλους αλλά και σε ομάδες που επιθυμούν να προσφέρουν καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες προτάσεις λύσεων για τη στοχευμένη αντιμετώπιση προβλημάτων (προκλήσεων) του Δημοσίου Τομέα.
Ειδικότερα, αίτηση με προτεινόμενη λύση μπορούν να υποβάλλουν:
·      Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
·      Νεοσύστατες επιχειρήσεις
·      Ομάδες δημοσίων υπαλλήλων
·      Ομάδες υπό ίδρυση εταιριών
·      Ομάδες ερευνητών, φοιτητών 
·      Ομάδες στελεχών μεγαλύτερων εταιριών
 

Οι παραπάνω ομάδες καλούνται να προτείνουν και να παρουσιάσουν μια πρώιμη τεχνολογική λύση (πρωτότυπο/ελάχιστο βιώσιμο προϊόν/ιδέα) που αντιμετωπίζει με καινοτόμο τρόπο τουλάχιστον μία από τις θεματικές προκλήσεις. Η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να μπορεί να υιοθετηθεί σε περιβάλλοντα του Δημόσιου Τομέα, να απευθύνεται και να εμπλέκει τον πολίτη-τελικό χρήστη στον κύκλο ανάπτυξής της. 

Oι αιτήσεις με τις προτάσεις για τη συμμετοχή στο Βootcamp υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τη συμπλήρωση φόρμας εδώ.

Οφέλη

Τo 1ο Βootcamp του GR digiGOV-innoHUB αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για το ελληνικό οικοσύστημα Καινοτομίας να πειραματιστεί στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων GovTech, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη βελτίωση του Δημόσιου Τομέα.

Επιπλέον, μέσω του Bootcamp, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εμπειρογνώμονες από τον Δημόσιο Τομέα με καλή γνώση σε τεχνολογίες αιχμής, οι οποίοι θα συνδράμουν ως μέντορες στον σχεδιασμό και τη δημιουργία ακόμα καλύτερων ιδεών.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα λάβουν υπηρεσίες του GR digiGOV-innoHUB.

Υπηρεσία αξιολόγησης της Ψηφιακής Ωριμότητας για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις που θα αιτηθούν συμμετοχή

Digital Maturity Assessment: Αποκτήστε με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών του GR digiGOV-innoHUB ολοκληρωμένη εικόνα της Ψηφιακής Ωριμότητας της Επιχείρησής σας εντοπίζοντας τομείς για πιθανή βελτίωση.

Υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία (μέγιστος αριθμός επιχειρήσεων 15) μετά την πρώτη υποβολή της προτεινόμενης λύσης

Project Journey Design & Digital Service Blueprint: Οπτικοποιήστε μαζί μας τον οδικό χάρτη της προτεινόμενης λύσης σας.

DigiGov Academy: Αποκτήσετε πρόσβαση σε Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOC) και επεκτείνετε τις ψηφιακές σας δεξιότητες

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση, Ψηφιακή Διακυβέρνηση & Καινοτομία: Ενισχύστε την ικανότητά σας να δημιουργείτε λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Δημόσιου Τομέα.

Υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις που θα διακριθούν μετά τα τελικά pitching sessions του Bootcamp (μέγιστος αριθμός επιχειρήσεων 8)

DigiGOV Agora: Αξιοποιείστε την πλατφόρμα για να παρουσιάσετε τις λύσεις σας σε ένα ευρύτερο κοινό, διευρύνοντας την εμβέλειά σας

Investment Cycle-Pitching and Networking Events with Equifund/VCs: Μεγιστοποιήστε τις ευκαιρίες για την επιχείρησή σας συμμετέχοντας σε συναντήσεις και εκδηλώσεις που θα σας φέρουν σε επαφή με δυνητικούς επενδυτές

Support for submitting to ERDF, Horizon, InvestEU, EIB: Αξιοποιείστε τη δυνατότητα υποστήριξης στην υποβολή αιτήσεων για έργα από ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης.

Networking and Internationalization: Ενδυναμώστε τη δικτύωση της επιχείρησής σας συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, εργαστήρια και δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Προκλήσεις

Ψηφιακή ενδυνάμωση της σχέσης κράτους-πολίτη

Προσκαλούμε τους συμμετέχοντες να χαράξουν νέα σύνορα στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Από τους εικονικούς βοηθούς δημόσιων υπηρεσιών με τεχνητή νοημοσύνη, έως τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που εξατομικεύουν την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο στόχος σε αυτή τη θεματική είναι να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι πολίτες-τελικοί χρήστες με τη Δημόσια Διοίκηση.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ικανοποίηση των πολιτών-τελικών χρηστών, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων;

Οι προτάσεις σε αυτή τη θεματική μπορούν ενδεικτικά να εστιάζουν σε βοηθούς ΤΝ για την πλοήγηση των πολιτών-τελικών χρηστών σε δημόσιες υπηρεσίες και σε εφαρμογές μηχανικής μάθησης για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ανατροφοδότησης και της συμμετοχής των πολιτών.

Έξυπνες υποδομές και βιώσιμες πόλεις:

Αξιοποιήστε τη δύναμη του 5G, της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων για να σχεδιάσετε τις υποδομές και τις πόλεις του αύριο, σήμερα. Από έξυπνα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, έως τη μέτρηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η συγκεκριμένη θεματική στοχεύει στην ανάδειξη έξυπνων λύσεων τόσο για αστικά όσο και για αγροτικά περιβάλλοντα.

Πώς μπορούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες να βοηθήσουν στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων;

Οι προτάσεις σε αυτή τη θεματική μπορούν ενδεικτικά να εστιάζουν σε προηγμένα συστήματα δημόσιων μεταφορών, στην καινοτόμο διαχείριση αποβλήτων, στη βελτιστοποιημένη χρήση ενέργειας, στην πολιτική προστασία.

Εκπαίδευση & ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της επόμενης γενιάς:

Σε μια εποχή καταιγιστικών εξελίξεων, πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό δυναμικό θα ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας; Μπορούμε να σχεδιάσουμε εφαρμογές εξατομικευμένης μάθησης με βάση την ΤΝ ή να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του 5G για τη δημιουργία απομακρυσμένων περιβαλλόντων μάθησης; Πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το blockchain για την έκδοση δημόσιων εγγράφων; Η θεματική στοχεύει σε καινοτόμες λύσεις που θα εκσυγχρονίσουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, διασφαλίζοντας την έγκαιρη προετοιμασία του Δημόσιου Τομέα για ένα μέλλον που αλλάζει.

Οι προτάσεις μπορούν ενδεικτικά να εστιάζουν σε λύσεις εξατομικευμένης μάθησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για τα δημόσια σχολεία, σε λύσεις βασισμένες σε blockchain για την ασφαλή επικύρωση δημόσιων εγγράφων και σε λύσεις βασισμένες σε 5G για την εξ’ αποστάσεως μάθηση και επαγγελματική κατάρτιση.

Ευέλικτες (agile) λειτουργίες στο Δημόσιο:

Η επιχειρησιακή ευελιξία και η διαφάνεια των δημόσιων φορέων είναι το αντικείμενο αυτής της θεματικής. Πώς μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε και να εξορθολογίσουμε τις διαδικασίες ροής εργασιών των φορέων του Δημοσίου; Σε τι εφαρμογές μπορεί να αξιοποιηθεί το blockchain για τη βελτίωση της ακεραιότητας των προμηθειών του Δημοσίου ή την αποτελεσματική παρακολούθηση των δημόσιων δαπανών; Ο στόχος αυτής της θεματικής είναι η ανάπτυξη εφαρμογών που θα μετασχηματίσουν τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων φορέων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Οι προτάσεις μπορούν ενδεικτικά να εστιάζουν σε λύσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για αποτελεσματική επεξεργασία εγγράφων και τη διαχείριση ροής εργασιών και σε εφαρμογές του blockchain για ασφαλείς και διαφανείς διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

Ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση καταστροφών: Από την πρόληψη στην αποκατάσταση

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στοχευμένα τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη ευπάθεια της Ελλάδας σε κλιματικές καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές, οι πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενσωματώνοντας τεχνολογιών αιχμής για τη διασφάλιση της ετοιμότητας, της ταχείας αντίδρασης και της βιώσιμης αποκατάστασης; Οι προτεινόμενες λύσεις μπορούν να εστιάζουν σε:

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και μοντελοποίηση προβλέψεων: Αξιοποιήστε την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων που μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πιθανά καταστροφικά γεγονότα, επιτρέποντας την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων και την προειδοποίηση του κοινού.

Παρακολούθηση και ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο: Αξιοποιήστε τις δυνατότητες του 5G, των αισθητήρων IoT και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παρακολούθηση περιοχών υψηλού κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πληροφορίες βάσει δεδομένων για τον αποτελεσματικό συντονισμό της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Αξιολόγηση και αποκατάσταση μετά την καταστροφή: Αξιοποιήστε την Τεχνητή Νοημοσύνη και το blockchain για τη διαφανή, υπεύθυνη και αποτελεσματική διανομή πόρων και βοήθειας μετά από μια καταστροφή. Πως μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη στην αξιολόγηση της έκτασης των ζημιών και στην προτεραιοποίηση των δραστηριοτήτων αποκατάστασης;

Πλατφόρμες κοινωνικής συμμετοχής, επιστήμης των πολιτών και εκπαίδευσης: Προτείνετε ψηφιακές πλατφόρμες για τη συμμετοχή των πολιτών (crowdsourcing), και την εκπαίδευση των κοινοτήτων σε προληπτικά μέτρα, δημιουργώντας μια κουλτούρα ετοιμότητας. Πως μπορούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες (5G, AI) να συνδράμουν στη συλλογή δεδομένων επιστημονικής αξίας από πολίτες (citizen science observatories), σε προσομοιώσεις επαυξημένης πραγματικότητας. διαδραστικά διαδικτυακά μαθήματα και κοινωνικά φόρουμ για την ανταλλαγή εμπειριών, τη δημιουργία λύσεων και βέλτιστων πρακτικών;

Ημερομηνίες ορόσημα

29 Σεπτεμβρίου: Ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων

9 Οκτωβρίου: Info Day

30 Οκτωβρίου: Ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων

15 Νοεμβρίου: Αξιολόγηση και ανακοίνωση αποτελεσμάτων  υποβληθεισών προτάσεων

23 και 24 Νοεμβρίου: Bootcamp final pitching sessions

Διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο 1ο GR digiGOV-innoHUB Bootcamp θα αξιολογηθούν από επιτροπή που αποτελείται από δύο εκπροσώπους της ομάδας έργου του GR digiGOV-innoHUB , έναν εμπειρογνώμονα από τον Δημόσιο Τομέα, έναν εκπρόσωπο της αγοράς και έναν εκπρόσωπο των χρηστών-πολιτών. Η αξιολόγηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την τελευταία μέρα του 1ου GR digiGOV-innoHUB Bootcamp  στις 24 Νοεμβρίου  2023.

Κριτήρια βαθμολόγησης

Κάθε αίτηση συμμετοχής θα αξιολογείται βάσει των ακόλουθων 4 κριτηρίων που περιγράφονται παρακάτω:

1.     Εφικτότητα προτεινόμενης λύσης (βαρύτητα 25%, κατάταξη από 1 έως 5)

2.     Ομάδα έργου (βαρύτητα 25%, κατάταξη από το 1 έως το 5)

3.     Εμπειρία της εταιρείας/ομάδας (βαρύτητα 25%, κατάταξη από το 1 έως το 5)

4.     Σχέδιο συνεργασίας με τους τελικούς χρήστες (βαρύτητα 25%, κατάταξη από το 1 έως το 5)

Διαβάστε αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης εδώ.

Επίσης τους Όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου του παρόντος ιστότοπου εδώ.